Het UNESCO Werelderfgoedcentrum Waddenzee is het oog van de Waddenzee en het epicentrum van activiteiten en de cultuurhistorie hieromheen. In 2023 trekt het centrum meer dan 150.000 bezoekers per jaar fysiek naar het gebied. Hier ervaar je zelf wat normaal onzichtbaar blijft, van zeldzame watermicrobe tot vorming van het landschap en haar cultuur over eeuwen heen. Hier voel je de tijd, het ontstaan en de cyclus van leven, de kracht van het water en de schoonheid van de diversiteit van natuur. Je maakt dit mee door een veelheid van verschillende activiteiten, hands-on en in vertelling.

De museale content nodigt uit tot ervaringen welke zijn gericht op buiten, het zelf ervaren, zien voelen en doen in de buitenlucht, en samen. Het centrum is nationaal bekend door haar bijzondere aanbod van ervaringsexcursies en haar unieke uitstraling. Bezoekers blijven enkele dagen om alle activiteiten en de cultuurhistorie in het gebied te ervaren, van begeleide fietsroute met audioguide tot waterexpeditie, en van zeehonden kijken naar spelen met de nieuwste technieken in het innovatielab. Ondernemers in de omgeving bieden in de vertrekhal van het centrum hun ervaringen aan. Intieme verhalen en puzzeltochten in de natuur rond zout en zoet water worden afgewisseld met boottochten naar het wad en op het meer. Tussendoor genieten bezoekers van wandelingen over de boulevard, de kunstprojecten in de haven en eettentjes en restaurants in het gebied.

Maar niet alleen voor bezoekers is het centrum een onvergetelijke ervaring. Het centrum is de internationale vuurtoren voor kennis, activiteiten, onderzoek, cultuurhistorie, kunst en ondernemerschap rondom en voor de Waddenzee. In laboratoria experimenteren onderzoekers met nieuwe technieken voor verduurzaming, natuurbehoud en innovatie. Op de Field Station verblijven studenten van over de hele wereld om op Lauwersoog een levenservaring op te doen met toegepast onderzoek en ontwikkeling. Rondom het centrum zijn overal experimenten te zien ‘in het wild’. In de High Care facility wordt op wereldniveau zorg aangeboden voor gewonde en zieken dieren uit het gebied.

In het centrum is een forum voor allerlei initiatieven rondom de Waddenzee, en wisselt exposities uit met internationale Waddenzeecentra in Duitsland en Denemarken. Bijvoorbeeld met demonstraties van zilte teelt en de cockpit van de Ecolution, maar ook conferenties over Waddenzee onderwerpen voor ministeries, overheden en natuurorganisaties. Over de jaren heen straalt het centrum positief uit naar haar omgeving. Het geeft een permanente boost aan de lokale economie, verbindt ondernemers en geeft een uniek gezicht aan het gebied met een sterk regionaal merk. Het centrum stimuleert en werkt mee aan het verduurzamen van de haven. Samen met alle ondernemers en initiatieven ontwikkelt het centrum zich tot een Nederlandse hoofdattractie voor toerisme buiten de Randstad.